Picbear logo Browse Instagram content with Picbear

@marubimuseum

Marubi Museum of Photography

marubimuseum

The Marubi National Museum of Photography in Shkodër-Albania is one of the richest photography archives in Europe with over 500.000 glass negatives.

 • 1K Total Likes
 • 14 Tot. Comments
Gegë Marubi- Instagram takeover Një javë të çdo muaji, në profilin tonë Instagram, do të paraqesim një seleksion fotografish të realizuara nga secili prej fotografëve të arkivës.  Përzgjedhja e fotografive do të bëhet nga artistë, kuratorë, fotografë e studjues që do të na njohin me krijimtarinë e tyre.  Muaji prill do i kushtohet fotografive të Gegë Marubit në një përzgjedhje të bërë nga artisti Lek M. Gjeloshi @lekmgjeloshi. Gegë Marubi (Shkodër, 1907-1984) është fotografi i fundit i dinastisë. Me një formim prestigjoz në shkollën pariziene të Vëllezërve Lumier (1923-1927), kontributi i tij i përket sa vazhdimësise së “Dritëshkrojës”, aq edhe shndërrimit në Fototekë. I emëruar përgjegjës i saj, arkiva e familjes që autori dorëzon në vitet ‘70 numëronte rreth 103.000 negativë të llojeve të ndryshme, ku 51.000 i përkasin vetëm autorit. Ky fond, i regjistruar dhe i arkivuar prej tij, përbën sot pjesën më të rëndësishme të koleksioneve të Muzeut Kombëtar të Fotografisë “Marubi”. 1/7 📸 © Gegë Marubi, Autoportret,  Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 9X12 cm, 1930 (?) #marubi #museum #instagram#instagramtakeover #artist #photographer #gegemarubi #lumierebrothers #paris #photography #studiophotography #portrait #selfportrait #shkoder#albania Translation🌐 in comment ⬇️
Marubi ekspozitat/exhibitions 2️⃣0️⃣1️⃣6️⃣〰2️⃣0️⃣1️⃣7️⃣• • Katalogu më i fundit i ekspozitave të organizuara që nga inaugurimi i Muzeut të ri Marubi😃📷📕 #faleminderit stafit, kuratorëve të ekspozitave, bashkëpunëtorëve, miqve të muzeut... Ministria e Kulturës që mundësoi këtë botim. 🌐 OUT NOW• • Our last publication with all exhibitions from the opening of the new Marubi museum. Specials thanks to our staff, the curators of the various exhibitions, collaborators, museum friends... and also to the Ministry of Culture of Albania for the sponsorship of this edition. 🙏🏻 #outnow #marubi #museum #marubimuseum #catalogue #book #exhibition #internationalbookday #shkoder #albania
Visitors sketching their impressions😁 #ejanemuze #visit #weekend #marubi #museum #marubimuseum #photography #art #culture #culturalheritage #shkoder #albania
Tematika e këtij viti e Ditës Botërore të Monumenteve dhe Siteve “Trashëgimia Kulturore për Brezat” riktheu tek pjesëmarrësit traditën e realizimit të albumeve fotografike artizanale 📒📸me materiale të riciklueshme, të personalizuar me elementë dekorativë sipas fantazisë dhe kreativitetit të secilit. Falenderojmë për këtë bashkëpunim @nji_mar_nji_mrapsht , mentoren e punëtorisë, artizanen Elvisa Plloci @mooncreationsalbania shkollat Xheladin Fishta e Liceun Artistik "Prenkë Jakova" 🙂 Photo Luli Ndreu #marubi #museum #photography #album #photoalbum #handmade #icomos #heritageforgenerations #marubimuseum #edukimipermeskultures #shkoder #albania
Në Ditën Botërore të Trashëgimisë kulturore, MADE IN MARUBI është një punëtori e cila ka si qëllim realizimin e albumeve fotografike artizanale📸📒 me materiale të riciklueshme, me asistencën e artizaneve të @nji_mar_nji_mrapsht Duke u nisur nga arkiva Marubi dhe raporti i saj me trashëgiminë fotografike, albumi fotografik vjen si një mënyrë alternative për promovimin e arkivës duke e lidhur me një vlerë afektive që merr fotografia e vendosur në një album të punuar e të kuruar nga secili prej pjesëmarrësve. #marubi #museum #photography #album #photoalbum #handmade #icomos #marubimuseum #edukimipermeskultures #shkoder #albania
• • "Që nga dita që e pashë të vdekur, jam përpjekur gjithmonë të bëhem pjesë e fotografive ku ajo shfaqej, që të mund të hiqja imazhin e saj nga mendimet e mija. Duke transferuar figurën time në fotografitë e nënës, më dukej sikur isha me të, kujdesesha për të si ëngjëlli i saj mbrojtës që e paralajmëronte mbi çfarë mund të ndodhte e të evitonte vdekjen. Për këtë krihja flokët e vishesha për t’u maskuar mirë e për të hyrë në fotografi. Kjo ishte e vetmja mënyrë për t’u futur në të kaluarën e nënës time, në kërkim të një hapësirë intime e të përjetshme për ne të dyja. Ngjyrat, hijet dhe pozat janë të studjuara me kujdes në mënyrë që të mos fshihej (apo mbulohej) asnjë nga personat e fotografisë origjinale." Ekstrakt nga një intervistë e artistes Moira Ricci për artfacts.net• 🌍 "From the day I saw her lifeless body I have been trying to enter in her pictures in a way that could help me in removing that image from my head. Transferring my own figure in my mother’s photographs I had the illusion to be with her, take care of her as her guardian, and warn her on what could happen to avoid her death. Therefore I did my hair and I dressed up in order to silently disguise myself and become part of the picture. So I could slip into my mother’s past in search of an intimate and eternal space for us. Colors, shadows, grain and poses are carefully thought in order to not remove or hide (cover) anybody in the original picture." Extract from an interview of the artist Moira Ricci for artfacts.net #nowonview #moiraricci #lookaftering Photo Luli Ndreu
THIRRJE E HAPUR PËR FOTOGRAFË📸 Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi” shpall thirrjen e hapur drejtuar artistëve mbarëshqiptarë për prezantimin e portfoliove të tyre, me qëllim eksplorimin e skenës artistike të vendit. Programi vjetor i ekspozitave të përkohshme të Muzeut fokusohet në një pjesë të tij në kërkimin dhe promovimin e artistëve të rinj deri në moshën 4️⃣0️⃣ vjeç. Ftesa është e hapur për disiplinën e fotografisë. Artistët që i përgjigjen thirrjes duhet të referojnë nëpërmjet dosjes elektronike kërkimin e tyre artistik, përfshirë këtu ekspozitat, rezidencat dhe trajnimet e ndryshme kombëtare e ndërkombëtare. Afati për dërgimin e materialeve është deri me dt. 3️⃣0️⃣-0️⃣6️⃣- 2️⃣0️⃣1️⃣8️⃣ Formati i aplikimit: - Curriculum Vitae (shqip dhe anglisht); - Portfolio, max. 10 Mb; - Secila vepër duhet të ketë të specifikuar: titullin, teknikën e përdorur, vitin si dhe një përmbledhje për konceptin e punimeve deri 700 fjalë (shqip dhe anglisht). - Projektet duhet te jenë të realizuara gjatë 3️⃣ viteve të fundit; - Të gjithë materialet duhet të dërgohen në format PDF në adresën e-mail ✉️info@marubi.gov.al Shënime📝 Nuk pranohen materiale fizike të dërguara.  Për informata më të hollësishme mund të kontaktoni Lek Gjeloshin, përgjegjës i konservimit dhe i menaxhimit të koleksioneve në adresën e-mail lek.gjeloshi@marubi.gov.al Të mirëpritur🙂 #opencall #albanian #photographers #youngphotographers #marubi #museum #marubimuseum #photography #shkoder #albania
Kolë Idromeno-Instagram takeover Falë fotografisë, me Kolë Idromenon nisi rrugën piktura realiste shqiptare. Ai u bë piktor realist sepse u nis të kundërshtonte përsosmërinë dhe frymën heroike të artit klasik apo tematikat ekzotike të ndonjë rryme shqiptare të artit romantik. Idromeno fotografoi tipa dhe ngjarje të kohës së tij edhe për të pikturuar Ferrin. 7/7📸© Kolë Idromeno,Pa titull, Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 13X18cm Falenderojmë studjuesen Eleni Laperi për përzgjedhjen e takohemi në fund prill për një hapësirë kushtuar Gegë Marubit 😊🙋🏻🙋🏻‍♂️ • • 🌐 It is thanks to photography that Idromeno become a precursor of realism in Albanian art as he started to go against the perfection and heroic imagery of classical art or the exotic topics of other Albanian tendencies of romantic art. Idromeno used to photograph characters and events of that period also to paint scenes from the Hell. 7/7 📸 © Kole Idromeno, Untitled, Gelatin-dry plate, Glass, 13X18 cm  We would like to thank the art historian Eleni Laperi for this selection. Insta meeting in the last week of April for Gege Marubi #instagramtakeover Till soon😊🙋🏻🙋🏻‍♂️ #marubi #museum#instagram#instagramtakeover #artist#painter#photographer #architect#koleidromeno#idromeno #photography #shkoder #albania
Kolë Idromeno- Instagram takeover Xhuzepina Muzhani ishte një bashkëshorte e vyer për Kolë Idromenon: dëgjuese e vëmendëshme e bisedave të tij mbi artin dhe ndihmëse e tij. Në këtë foto ajo pozon për fotografin - piktor, bashkë me mbesën e Idromenos, vajzën e motrës Tone. Ky imazh ishte pjesë e ekspozitës “Dy Rrugët e Idromenos” e kuruar nga Adrian Paci. 6/7📸© Kolë Idromeno,Pa titull, Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 9X12cm Përzgjedhje e kuruar nga studjuesja Eleni Laperi @elenilaperi • • 🌐 Xhuzepina Muzhani was so devoted to her husband Kole Idromeno. She would listen carefully to his talks about art and would also help him in the studio. In this photograph, she is posing for the photographer-painter with Idromeno’s niece, the daughter of Sister Tone. This photograph was shown in the exhibition “The Two Roads of Idromeno”, curated by Adrian Paci @adrian_paci . 6/7 📸 © Kole Idromeno, Untitled, Gelatin-dry plate, Glass, 9X12 cm  Selection curated by the art historian Eleni Laperi  #marubi #museum#instagram#instagramtakeover #artist#painter#photographer #architect#koleidromeno#idromeno #photography #shkoder #albania
Thonë për ne/Visitors say about us • • 🇬🇧 ‘Beautiful and enlightening museum- equally amazing building.Thanks' Photo 📷Blerta Hoçia #ejanemuze #visit #weekend #marubi #museum #marubimuseum #photography #art #culture #culturalheritage #europeanidentity #shkoder #albania
Kolë Idromeno- Instagram takeover Në porosinë që Kolë Idromeno pati nga kisha për të realizuar tablo me tema nga Bibla, piktori provoi lirinë si artist. Figurat e djajve i dhanë mundësinë të pikturojë figura të zhveshura. Kjo është një nga fotot, që ai realizoi për tablonë “Marrëveshje e papërshtatshme”. Fotografia ishte pjesë e ekspozitës “Dy Rrugët e Idromenos” e kuruar nga Adrian Paci. 5/7📸© Kolë Idromeno,Pa titull, Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 13X18cm Përzgjedhje e kuruar nga studjuesja Eleni Laperi @elenilaperi • • 🌐 The paintings with Biblical themes were commissioned to Kole Idromeno by the Catholic Church. In one of them, some devils are depicted so he had the possibility to paint some nude figures. This is one of the photographs which were used for his painting “The irregular marriage”. The photograph was shown in the exhibition “The Two Roads of Idromeno”, curated by Adrian Paci @adrian_paci . 5/7 📸 © Kole Idromeno, Untitled, Gelatin-dry plate, Glass, 13X18 cm Selection curated by the art historian Eleni Laperi #marubi #museum#instagram#instagramtakeover #artist#painter#photographer #architect#koleidromeno#idromeno #photography #performance #roleplay #shkoder #albania
Marubi photographs📷turned into a coloring book 🎨📚in a workshop by artist Blerta Hoçia @blertahocia with students of Jordan Misja Art School, Tirana Photo Luli Ndreu #comingsoon #marubi #museum #marubimuseum #photography #photograph #color #book #coloringbook #students #edukimipermeskultures #artschool #tirana #shkoder #albania
Kolë Idromeno- Instagram takeover Ndër dëfrimet e Shkodrës së asaj kohe ishte pjesëmarrja në bandën e qytetit, festat familjare, pikniku apo shëtitja me shoqërinë. Kolë Idromeno jo vetëm i fotografonte ato aktivitete. Ai ishte edhe organizator i tyre, bashkë me violinën e tij me tetë tela. 4/7📸© Kolë Idromeno,Pa titull, Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 12X16cm Përzgjedhje e kuruar nga studjuesja Eleni Laperi @elenilaperi • • 🌐 The forms of entertainment in Shkoder in that time were the participation in the city band, family gatherings, picnics or hanging out with friends. Kole Idromeno was not just a photographer of such events, but he also used to organize them and play his 8-string violin. 4/7 📸 © Kole Idromeno, Untitled, Gelatin-dry plate, Glass, 12X16 cm Selection curated by the art historian Eleni Laperi  #marubi #museum #instagram#instagramtakeover #artist #painter#photographer #architect #koleidromeno#idromeno #photography #family #hangout #picnic #friends #gathering #nature #albanian #albanianlifestyle #landscape #albanianlandscape #woods #violin #shkoder #albania
Kolë Idromeno- Instagram takeover Në 1886 Kolë Idromeno hapi studion e tij fotografike. Në Shqipëri ku mungonin galeritë e muzetë e artit, Idromeno do frymëzohej për kompozimet e tij në pikturë nga kostumet tradicionale, kartolinat, ilustrimet e librave. Sipas Gegë Marubit, ai ishte i pari që përdori fotografinë me lustër në Shqipëri. 3/7📸© Kolë Idromeno, Pa titull, Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 13X18cm Përzgjedhje e kuruar nga studjuesja Eleni Laperi @elenilaperi • • 🌐 In 1886, Kole Idromeno opened his first photographic studio. In a period when Albania did not have any art gallery or museums, for his compositions Idromeno would get inspired by traditional costumes, postcards and illustration books. According to Gege Marubi, he was the first to use lustre photo paper in Albania. 3/7 📸 © Kole Idromeno, Untitled, Gelatin-dry plate, Glass, 13X18 cm  Selection curated by the art historian Eleni Laperi  #marubi #museum #instagram#instagramtakeover #artist #painter#photographer #architect #koleidromeno#idromeno #photography #albanian #men #fighters #traditionalcostumes #albania #studiphotography #shkoder#albania
MARUBI COLORING BOOK🎨📚 • • Rëndësia e trashëgimisë tonë kulturore kombëtare vjen në një punëtori të drejtuar nga artistja Blerta Hoçia @blertahocia - me nxënësit e Liceut Artistik Jordan Misja në Tiranë -e  ku përmes imazheve, kërkohet të nxitet kreativiteti dhe dëshira për t’i dhënë ngjyrë e për të reinterpretuar realitetin sipas fantazisë së secilit. Pjesëmarrësve do t’i jepen disa fotografi nga arkiva të cilat do të shndërrohen nga ata në skica që pastaj do të faqosen në një libër ngjyrosjeje për vizitorët më të vegjël të muzeut. #marubi #coloringbook #kidsbook #color #photographs #sketches #museum #book #marubimuseum#shkoder #albania
Kolë Idromeno- Instagram takeover Në vitet 1881 - 1884 Kolë Idromeno punoi si ndihmës fotograf në studion e Pjetër Marubbi-t. Fotografia do ta ndihmonte gjithë jetën për tablotë e tij. Modele për fotografitë dhe skicat ai pati miqtë e tij komedianë: Zef Hila, Mark Baba, etj. Këtë foto e përgatiti për të relizuar tablonë “Betimi i rremë”. Fotografia dhe tabloja ishin pjesë e ekspozitës “Dy Rrugët e Idromenos” e kuruar nga Adrian Paci. 2/7📸© Kolë Idromeno, “Pa titull”, Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 13X18cm, 1892-1894 Përzgjedhje e kuruar nga studjuesja Eleni Laperi @elenilaperi • • 🌍 In the years 1881-1884, Kole Idromeno worked as an adjutant photographer in the studio of Pietro Marubbi. Photography would help his for his paintings. His comedian friends Zef Hila, Mark Baba and others, become model for his photographs. In this photographs, you see a performance, which was a preparatory stage for his painting “The Perjury”. This photograph and the painting were both shown in the exhibition “The Two Roads of Idromeno”, curated by Adrian Paci @adrian_paci . 2/7 📸 © Kole Idromeno, Untitled, Gelatin-dry plate, Glass, 13X18 cm Selection curated by the art historian Eleni Laperi #marubi #museum #instagram#instagramtakeover #artist #painter#photographer #architect #koleidromeno#idromeno #photography #painting #roleplay #actor #performance #studiphotography #shkoder#albania
Kolë Idromeno - Instagram takeover Një javë të çdo muaji, në profilin tonë Instagram, do të paraqesim një seleksion fotografish të realizuara nga secili prej fotografëve të arkivës.  Përzgjedhja e fotografive do të bëhet nga artistë, kuratorë, fotografë e studjues që do të na njohin me krijimtarinë e tyre.  Muaji mars do i kushtohet fotografive të Kolë Idromenos  në një përzgjedhje të bërë nga studjuesja Eleni Laperi @elenilaperi . Kolë Idromeno rridhte nga një familje çame e ardhur në Shkodër nga Parga e Greqisë. Mësimet e para të artit i mori në studion e Pietro Marubbi-t, ku u vendos në kontakt me fotografinë.  Në moshën 16 vjeçare shkoi në Venecia ku studjoi për një periudhë të shkurtër në Akademineë e Arteve të Bukura. Pas kësaj përvoje, në 1878 u kthye në Shkodër. Njihet si pioneri i pikturës shqiptare duke krijuar një sërë veprash të rëndësishme nga ku veçojmë "Motra Tone". Në vitet 1884-1886 hapi studion e tij fotografike të quajtur Dritëshkronja e Kolës. Në 1912 shfaqi për herë të parë një film në Shkodër e në Shqipëri. Është i njohur për projektin arkitektonik të qendrës së qytetit të Shkodrës.  Fondi i tij numëron 1300 negativë në xham në Qendrën e Studimeve Albanologjike Tiranë dhe 100 në Muzeun Marubi.  1/7 📸 © Kolë Idromeno, Arsen Idromeno, Xhelatinë e thatë në kripë argjendi, Xham, 9X12 cm  Arsen Andrea Idromeno, babai i piktorit Kolë Idromeno. U lind në Korfuz dhe u vendos në Shkodër në vitin 1856. Në 5 dhjetor 1858 Arseni u martua me Rozën, vajzë e Filip Saraçit. Në 15 gusht të vitit 1860 u lind Nikolla, ose Kolë Idromeno (1860-1939). Translation🇬🇧🌍in comment ⬇️ #marubi #museum #instagram #instagramtakeover #artist #painter #photographer #architect #koleidromeno #idromeno #photography #man #backdrop#studiphotography #shkoder #albania
Thonë për ne/Visitors say about us• • 🇬🇧'Such a wonderful way to begin to learn the history of Albania and Shkodra. Amazed by the selection of a tiny fraction of the archive-the choices made are fascinating and revealing. Beautifully curated. Thank you! Faleminderit' Photo📷 @blertahocia #ejanemuze #visit #weekend #marubi #museum #marubimuseum #photography #art #culture #culturalheritage #europeanidentity #shkoder #albania

Loading